Uji organoleptik, jamur, dan pH silase rumput pakchong yang diberi suplemen organik cair herbal
Abstract
Pakchong grass is a high-yielding forage that has good quality and can be used as silage. The research aims to determine the physical quality, fungi, and pH of pakchong grass silage with the addition of herbal SOC. The variables observed were color, aroma, texture, taste, fungi, and pH. This research was carried out in Pulosari Village, Pangalengan District, Bandung Regency, West Java. This research used experimental methods and a Completely Randomized Design (CRD), consist of 4 treatments and 5 replications, namely: P1 = Pakchong grass + 1% herbal SOC, P2 = Pakchong grass + 3% herbal SOC, P3 = Pakchong grass + 5% herbal SOC, and P4 = Pakchong grass + 7% herbal SOC. The results showed that it had a significant effect on color, aroma, texture, taste, and fungi but had no significant effect on the pH of the silage. The higher the level of herbal SOC given, the more the quality decreases. The addition of 1% herbal SOC produced pakchong grass silage with the best physical, fungi, and pH qualities.
References
Alvianto, A. (2015). Pengaruh penambahan berbagai jenis sumber karbohidrat pada silase limbah sayuran terhadap kualitas fisik dan tingkat palatabilitas silase. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 3(4): 196-200.
David, L.A., Bagau, B. dan Telleng, M.M. (2021). Pengaruh lama pemeraman berbeda terhadap kualitas fisik dan pH silase sorgum varietas Samurai 2 Ratun ke satu. Jurnal Zootek, 41 (2), 464-471.
Departemen Pertanian. (1980). Silase sebagai makanan ternak. Departemen Pertanian. Balai Informasi Pertanian. Laporan Penelitian Ternak, Bogor.
Fenita, Y., (2012). Pengaruh Pemberian Tepung Buah Mengkudu (Morinda Citrifolia L.) Dalam Ransum Terhadap Performansi Ayam Broiler. Jurnal Agroindustri, 2 (1), 21-27.
Herlinae, Yemima dan Rumiasih. (2015). Pengaruh aditif EM4 dan gula merah terhadap karakteristik silase rumput gajah (Pennisetum purpureum). Jurnal Ilmu Hewani Tropika, 4(1), 27-30.
Hynd, P.I. (2019). Animal Nutrition from Theory to Practice. CABI Publisher. London.
Jaelani A., Rostini T., Misransyah. (2018). Pengaruh penambahan suplemen organik cair (SOC) dan lama penyimpanan terhadap derajat keasaman (pH) dan kualitas fisik pada silase batang pisang (Musa paradisiaca L). ZIRAA’AH, 43(3), 312-320.
Kojo, R.M., Rustandi, Tulung Y.R.L. dan Malalantang, S.S. (2015). Pengaruh Penambahan Dedak Padi Dan Tepung Jagung Terhadap Kualitas Fisik Silase Rumput Gajah (Pennisetum purpureum cv Hawaii). Jurnal Zootek, 35 (1): 21-29.
Paju, N., Yamlean, P. V. dan Kojong, N. (2013). Uji Efektivitas Salep Ekstrak Daun Binahong (Anredera cordifolia Steenis.) pada Kelinci (Oryctolagus cuniculus) yang Terinfeksi Bakteri Staphylococcus aureus. Pharmacon, 2(1): 51–61.
Patimah, T., Asroh, Intansari, K., Meisani N.D., Irawan, R. dan Atabany, F. (2020). Kualitas silase dengan penambahan molasses dan suplemen organik cair (SOC) di Desa Sukamju, Kecamatan Cikeusa. Jurnal Pusat Inovasi Masyarakat, 2: 89-92.
Prasetyo, T.B. (2019). Pembuatan pakan ternak fermentasi (silase). Indonesian Journal of Community Empowerment, 1(1), 48-54.
Qadarullah, M.N., Munir dan Irmayani. (2018). Analisis nilai pH dan tingkat kerusakan silase pakan komplit yang diformulasi dengan daun lamtoro (Leucaena leucocephala) sebagai pakan ternak ruminasia. Jurnal Bionature, 19(2), 119-125.
Restu, M., Risna K.Y., Pratama, M.S., & Wanda, S. (2022). Pengaruh penambahan suplemen organic cair (soc) terhadap kandungan nutrisi pelepah sawit fermentasi. Journal of Livestock and Animal Health, 5(2), 73-77.
Sahala, J., Sio, A. K., Banu, M., Feka, V. W., Kolo Y., dan Manalu, A. (2022). Penyuluhan pembuatan silase sebagai pakan ternak sapi potong di Desa Fatuneno Kecamatan Miomaffo Barat Kabupaten Timor Tengah Utara. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6 (2), 317-321.
Sahid, A.S., Ayuningsih, B., dan Hernaman, I. (2022). Pengaruh lama fermentasi terhadap kandungan lignin dan selulosa silase tebon jagung (Zea Mays) dengan aditif dedak fermentasi. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis Ilmu Pakan, 4(1), 1-9.
Suherman, D. dan Herdiawan, I. (2021). Karakteristik, produktivitas dan pemanfaatan rumput gajah hibrida (Pennisetum Purpureum cv Thailand) sebagai hijauan pakan ternak. Maduranch, 6(1), 37-44.
Sumarsih, M. (2015). Pengaruh Bakteri Asam Laktat Sebagai Starter Pada Proses Ensilase. Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah, 13 (2), 171-176.
Suteky, T., Dwatmadji, dan Sutrisno, E. (2020). Survey pemanfaatan medicinal herbs untuk peningkatan produktivitas dan kesehatan ternak ruminansia di Bengkulu. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 15(1), 18-28.
Tahuk, P. K., & Bira, G. G. (2019). Peningkatan Produktivitas Ternak Sapi Potong Melalui Penerapan Teknologi Pengawetan Pakan (silase komplit). Bakti cendana, 2(1): 30-37.
Wangchuk, K., Rai K., Nirola, H, Thukten, Dendup, C. And Mongar, D. (2015). Forage growth, yield and quality responses of Napier hybrid grass cultivars to three cutting intervals in the Himalayan foothills. Tropical Grasslands – ForrajeSs Tropicales, 3, 142−150
Wrobel, B., Nowak, J., Fabiszewska, A., dan Przystupa, A. P. L. W. (2023). Dry Matter Losses in Silages Resulting from Epiphytic Microbiota Activity—A Comprehensive Study. Agronomi, 13 (450): 3-24.