Synthesis Oxalic Acid from Durian skin (Durio Zibethinus) with Alkali Smelting Method
Abstract
Durian (Durio zibethinus) , nicknamed The King of Fruit, is a fruit that is quite popular in Indonesia. This prickly fruit which has a pungent aroma and distinctive taste is very popular with many people. The edible part of the fruit (percentage of fruit flesh weight) is low, which is only around 20.52%, this means that there are around 79.48% which is the part that is not utilized for consumption such as the skin and seeds of the durian fruit. So, there is a lot of durian skin waste that will be produced. Durian fruit skin contains lignocellulosic materials, namely cellulose, hemicellulose, and lignin. Based on the data above, we want to utilize durian skin waste in research on the manufacture of oxalic acid. To make oxalic acid from durian fruit peel waste, we use the alkaline smelting method with several stages, namely: precipitation with CaCl2, acidification with H2SO4 and crystallization. The alkali used was NaOH with various concentrations of 3N, 4N, and 5N with cooking times of 30, 40, and 60 minutes at a temperature of 95oC. The optimum concentration of NaOH and optimum melting time to make oxalic acid from durian fruit peel waste was at the solution concentration. NaOH 4N and a time of 60 minutes with a weight % Yield of 6,95%.
Downloads
References
From Sweet Potato Starch Hidrolyzate”, Chemical and Process Engineering Research 18, (2014): h.16.
Agus Muji Santoso, “Distribution of Calcium Oxalate Cristal, Reduction of Oxalates, and the
Effect of Cultivation Method on its Formation in Some Vegetables”, Seminar Nasional X Pendidikan Biologi FKIP UNSI (2013): h. 1.
Anna poedjiadi dan Titin Supriyanti, Dasar-Dasar Biokimia, Jakarta: UI-Press,2007: h.38-39.
Asmadi, dkk. “Pengurangan Chrom (Cr) dalam Limbah Cair Industri pada Proses Tennery
Menggunakan Senyawa Alkali Ca(OH)2, NaOH dan NaHCO3 ”. no. 1
(2009): h. 44.
Azis Andre Dwi Alamsyah, dkk., “Pembuatan Pangan Ternak Lele Organik Berbahan Baku
Protein dari Bulu Ayam dengan Metode Fermentasi Bio”, Prosiding SNST ke-4 (2013): h. 23.
Badan Litbang Pertanian. 2012. Indonesia Berpotensi Produksi Durian Sepanjang Tahun.
Edisi 19-25 Desember 2012 No. 3487 Tahun XLIIII. http://new.litbang.deptan.go.id/Musim Durian Setiap Hari.pdf.Diakses tanggal 19 Desember 2014.
Badan Pusat Statistik (BPS). “Perkiraan Penduduk Beberapa Negara (Juta) 2000-2013”. Situs
Resmi BPS. http://www.bps.go.id/linkTabelStatis/view/id/1284 (12 September 2015).
[BPS] Badan Pusat Statistik Propinsi Bengkulu. 2012. Produksi Buah-buahan Menurut
Kabupaten Kota dan Jenis Buah di Bengkulu per Kuintal. http://bengkulu.bps.go.id.Diakses tanggal 19 Desember 2014.
Chaerul Novita P. 2013“Durian dan Kandungan Kulitnya More Benefit for Us”,
http://lsp.fkip.uns.ac.id/durian-dan-kandungan-kulitnya-more-benefit-for-us/, diakses tanggal 26 Juli 2013.
Dessy Ratnasari, "Pembuatan Asam Oksalat dari Kulit Singkong dengan Variasi Konsentrasi
HNO3 dan Lama Pemanasan pada proses Hidrolisis", h. 24.
Elda Melwita Dan Effan Kurniadi. “Pengaruh Waktu Hidrolisis dan Konsentrasi H2SO4 pada
Pembuatan Asam Oksalat dari Tongkol Jagung”, h. 55-58.
Endang Mastuti W, “Pembuatan Asam Oksalat dari Sekam Padi”, h. 12-13.
Fitria Dwi Aprilia Maulina, “Pengurangan Kadar Kalsium Oksalat pada Umbi Talas
Menggunakan NaHCO3 : sebagai Bahan Dasar Tepung”, Jurnal Teknologi Kimia dan Industri 1, no.1 (2012): h. 278.
Gede Wiratmaja, dkk. “Pembuatan Etanol Generasi Kedua Dengan Memanfaatkan Limbah
Rumput Laut Eucheuma Cottoni sebagai Bahan Baku” Jurnal Ilmiah Teknik Mesin (2011): h. 77.
Iloan Pandang H M, dkk, “Pembuatan Asam Oksalat dari Pelepah Kelapa Sawit (Elaeis
guineensis) dengan Kalsium Hidroksida”, h. 2.
Iloan Pandang H M, Yos Pawer Ambarita dan Seri Maulina. “Pembuatan Asam Oksalat dari
Pelepah Kelapa Sawit (Elaeis guineensis) dengan Kalsium Hidroksida”, h. 2.
Iriany, dkk, “Pembuatan Asam Oksalat dari Alang-Alang (Imperata cylindrica) dengan
Metode Peleburan Alkali”, h. 2.
Iriany, Sitanggang A.F, Pohan Rahmad D.A,. 2015. Pembuatan Asam Oksalat dari Alang-alang Dengan Metode Peleburan Alkali. Jurnal Teknik Kimia USU, Vol. 4, No.1.
Irmanto dan suyata, “Penentuan Asam Oksalat Secara Spektrofotometri dengan Metode
Metilen Biru”, Molekul 1, no. 1 (Nopember 2006): h. 46
Jana L., H. Oktavia, Wulandari D. 2010. The using of durian peels trashes as a potential
source of fiber to fiber to prevent colorectal cancer. Fakultas Kedokteran Universitas Sebelas Maret. Surakarta.
Kirk & Othmer. Encyclopedia of Chemical Technology. The Interscience Encyclopedia. Inc: New York. 2007